خانه / آشپزی و تغذیه / خواص و فواید شیر

خواص و فواید شیر

 

خواص و فواید شیر

 

به گفته متخصصان تغذیه،سرشار از مواد معدنی مورد نیاز استخوان و یک نوشیدنی بسیار مغذی سرشار از کلسیم، پروتئین، ویتامین های گروه B، خصوصا ویتامین B2 بوده و برای سلامت بدن لازم و ضروری است.

این نوشیدنی بسیار آسان استفاده می شود و افراد می توانند در وعده غذایی صبحانه و یا میان وعده های غذایی از آن بهره ببرند.

 

مطالعات بسیاری نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوه‌ها و سبزیجات، هم در بچه‌ها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا می‌ شود.

 

اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می‌‌ رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری‌ های قلبی ‌عروقی را کاهش می ‌دهد.

مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می‌ کنند، کمتر دچار حملات قلبی می ‌شوند. همچنین مصرف شیر کم‌ چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می برد، اما فراموش نکنید که منظور ما از شیر، نوع کم چرب آن است.

 

نوشیدن آن در بهبود علایم قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خانم ‌ها قبل از دوران قاعدگی دچار نشانه‌هایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می ‌شوند.

این افراد باید بدانند که مصرف شیر می ‌تواند این نشانه‌ها را تسکین دهد.

 

شیر برای داشتن ناخن‌ها، دندان‌ها و موهایی سالم ‌تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامین D باعث استحکام استخوان‌ها و دندان ها و تقویت رشد موها و پیشگیری از ریزش آن ها می ‌شود.

وجود کلسیم به همراه ویتامین A ، ویتامین های گروه B و پتاسیم مانع از نازک شدن موها می ‌شود و به درخشان شدن و نرم کردن مو ها کمک فراوان می‌ کند.

 

هر فرد باید روزانه چه قدر شیر بنوشد؟
میزان شیر مورد نیاز افراد مختلف با هم تفاوت دارد. کودکان زیر ۷ سال باید روزانه ۵/۱ لیوان شیر استفاده کنند. نوجوانان در سن رشد و بازه سنی ۷ تا ۱۲ سال باید دو لیوان شیر بنوشند.

پسرها در سن بلوغ به ۳ لیوان شیر در روز و دختران در این سن به ۵/۲ لیوان شیر در روز احتیاج دارند. خانم های شیرده و باردار باید روزی ۵/۳ لیوان شیر در رژیم غذایی خود داشته باشند و افراد بزرگسال روزانه ۲ لیوان شیر نیاز دارند. البته به جای شیر می توان از مقادیر مشابه دیگر لبنیات نیز بهره برد.

 

امروزه انواع مختلف شیر در بازار وجود دارد، کم چرب، پرچرب و بدون چربی. ;کدام یک پیشنهاد می شود؟
مطمئنا شیر کم چرب. برای افراد معمولی که مشکل خاصی مانند چربی خون بالا ندارند شیر ۵/۱ درصد چربی بسیار مناسب است.

البته امروزه شیرهای ۵/۰ درصد چربی هم در بازار یافت می شود اما به اعتقاد من در صورتی که فرد از تحرک کافی برخوردار باشد و بیماری زمینه ای نداشته باشد می تواند از شیر کم چرب ۵/۱ درصد استفاده کند.

شیر با چربی ۵/۲ درصد نیز به افرادی که تحرک بالایی دارند مانند ورزشکاران یا افرادی که شغلشان پرتحرک است، پیشنهاد می شود.

 

آِیا نوشیدن شیر برای همه لازم است
شیری که امروزه در سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی در اختیار مردم قرار می‌گیرد شیر حیوانی است که از ۳ بخش آب، پنیر و چربی تهیه می‌شود که میزان هر یک از این مواد در شیر متغیر است.

اگر میزان هر یک از این مواد آب، پنیر و یا چربی در شیر بیشتر باشد، به ترتیب طبع شیر دچار «سردی و تری»، «گرمی و خشکی» و «سردی و خشکی» می‌شود و خواص درمانی و غذایی ویژه‌ای پیدا می‌کند و هر کدام برای درمان یا تسکین یک بیماری مفیدند.

 

خوردن شیر با این غذاها ممنوع!
برخی مردم در وعده صبحانه شیر را با تخم‌مرغ میل می‌کنند یا در برخی وعده‌های غذایی استیک گوشت را با شیر میل می‌کنند در حالی که نمی‌دانند ترکیب این دو غذا در کنار هم موجب سنگینی معده و انسداد اندام‌های گوارشی می‌شود و به دنبال این مسئله فرد دچار یبوست می‌شود.

 

حالا اگر این فرد، زنی باردار باشد و شیر را با گوشت (فرقی نمی‌کند گوشت قرمز یا گوشت سفید) میل کند این یبوست و دل‌پیچه را به نوزادش هم منتقل می‌کند.

بنابراین توصیه شده در صورتی که فرد شیر می‌نوشد حتما یک ساعت بعد از آن سراغ غذاهایی که از گوشت و تخم‌مرغ تهیه شده، برود و در صورتی که گوشت یا تخم‌مرغ میل کرده به مدت ۳ ساعت صبر کند تا این غذا هضم شود و پس از آن شیر بنوشد تا بتواند از خواص درمانی آن بهره‌مند شود.

 

شیر چه تفاوتی با سایر لبنیات مانند ماست، کشک، پنیر و دوغ دارد؟
در بین فرآورده های لبنی ارزش غذایی ماست بسیار نزدیک به شیر است. حتی به اعتقاد من به دلیل انجام فرآیند تخمیر این ماده مغذی تر و استفاده از آن در کنار وعده های غذایی بسیار مطلوب است اما در مورد دیگر لبنیات باید گفت که دوغ و پنیر به دلیل اضافه کردن نمک کمتر توصیه می شود خصوصا افرادی که با مشکل فشار خون مواجه هستند.

 

در خصوص کشک نیز لازم به یاد آوری است که در زمان تولید، این فرآورده لبنی مقداری از ویتامین B2 خود را از دست می دهد اما در هر صورت تمام لبنیات برای بدن مفید هستند و باید در رژیم غذایی قرار داده شوند.

از این رو توصیه می شود در صورت در دسترس نبودن هر یک از این لبنیات در وعده های مختلف غذای دیگری را جایگزین آن کنند.

 

شیر کدام گوسفند مفیدتر است؟
در متـون کهـن طب سنتی اشاره شده خواص شیر گـوسـفند ســیاه از گـوســفند سفید بهتر است و این شیر خواص درمانی زیادی برای تقویت مغز، نخاع، قوای جنسی و درمان زخم‌های روده دارد.

به اعتقاد درمانگران طب سنتی افرادی که به شیر گوسفند دسترسی دارند با نوشیدن روزانه شیر گوسفند می‌توانند به درمان سرفه‌ کمک کنند.

در نسخه‌های طب سنتی آمده است که استفاده از ترکیبی از شیرگوسفند، صمغ عربی و روغن بادام شیرین با میزانی مشخص می‌تواند بهترین داروی طبیعی برای درمان سرفه باشد.

 

 

درباره ی dehnews.ir

مطلب پیشنهادی

روش تهیه شیرینی به شکل حاجی فیروز

روش تهیه شیرینی به شکل حاجی فیروز

روش تهیه شیرینی به شکل حاجی فیروز دسته:آشپزی وتغذیه  با این شیرینی های خوشمزه و …